რომანესკო

 

100 გ-ში 25 კკალ

რომანესკო თავისი კვებითი ღირებულებით ყვავილოვანი კომბოსტოს ან ბროკოლის მსგავსია, მაგრამ ის უფრო მეტ კაროტინს და მინერალურ მარილებს და უფრო ნაკლებ ბოჭკოს შეიცავს. ის ასევე მდიდარია ვიტამინით C.
 
რაღაც უფრო მსუბუქი

რომანესკო მოიაზრება, როგორც ერთ-ერთი ყველაზე უფრო იოლად მოსანელებელი ბოსტნეული.

დაკარგული გემოს ძიებაში

რომანესკო იდეალურად ანაყრებს და ამავდროულად ძალიან მცირე რაოდენობით კალორიებს შეიცავს. ეს ბოსტნეული მიღწევაა იმ ადამიანებისათვის, რომლებიც დაკარგული გემოს შეგრძნებით იტანჯებიან: რომანესკო შეიცავს ცინკს, რომელიც ეხმარება გემოს შეგრძნების აღდგენაში და ანეიტრალებს ლითონის გემოს პირში.

მოწყენის ჟამს

რომანესკო იდეალური სახესხვაობაა ყვავილოვანი კომბოსტოს მოყვარულთათვის, რომელთაც გამოელიათ თავიანთი საყვარელი ბოსტნეულის მოსამზადებლად იდეები. რომანესკო ყვავილოვანი კომბოსტოს მსგავსად შეიძლება მომზადდეს, მაგრამ უფრო იოლად მოსანელებელია.
 
ჩრდილიდან გამოსვლა 

რომანესკომ საერთაშორისო ბაზარზე მხოლოდ 1990 წელს მიაღწია. მისი კულტივირება რომის მიმდებარე ტერიტორიაზე ხდებოდა, სადაც ჰოლანდიელმა მებაღეებმა აღმოჩენინეს და ბოსტნეულის პოპულარიზაციაც დაიწყო. დღეისათვის ის გამოიყენება ცხელი კერძების, ბოსტნეულის გრილებისა და ცოცხალი ბოსტნეულის სალათების გასამრავალფეროვნებლად. 

ევროპის ფავორიტი

ინგლისში მას რომანესკო-ბროკოლს ეძახიან, საფრანგეთში - კომბოსტოს, ხოლო გერმანიასა და პოლონეთში - ყვავილოვან კომბოსტოს. თუ მის ფორმებს გავითვალისწინებთ, რომანესკოს როზეტები პირამიდებს ან მინარეთის კოშკს მიაგავს, თუმცა მფრინავი ლამბაქების თეორია უფრო საინტერესოდ ჟღერს.