რატატუი - ბოსტნეულის კერძი ნიცადან

რატატუის სამშობლო ნიცაა. ამ კერძის ძირითადი ინგრედიენტი ბოსტნეულია: ბადრიჯანი, წიწაკა, პომიდორი, კვახი და ყაბაყი. ის შეიძლება მიირთვათ როგორც ძირითად სადილად, აგრეთვე გარნირად სხვა კერძისათვის.

მომზადების ეტაპები

  • გარეცხეთ და დაჭერით კუბებად ბადრიჯანი.

  • მოაყარეთ მარილი და დატოვეთ 25 წუთი წვენის გამოსაშვებად.

  • მოაცილეთ პომიდორს კანი, გაჭერით ოთხად და მოაცილეთ თესლები.

  • დაჭერით ხახვი, ყაბაყი, ბულგარული წიწაკა და კვახი კუბებად.

  • გააცხელეთ ზეთი ტაფაში და ჩაყარეთ ყაბაყი და კვახი; მოშუშეთ 4-6 წუთის განმავლობაში, სანამ გაყავისფრდება; ამოიღეთ, დაწურეთ ზედმეტი ზეთისაგან და გადაიტანეთ ჯამში. დაამატეთ 2 სადილის კოვზი ზეითუნის ზეთი ტაფაში და მოშუშეთ ბულგარული წიწაკა 5 წუთის განმავლობაში; შემდეგ ისიც გადაიტანეთ ბოსნტეულის ჯამში.

  • გარეცხეთ და დაწკრიტეთ ბადრიჯანი, მოშუშეთ 3-4 წუთის მანძილზე ცხელ ზეთში, მაგრამ არ დაწვათ. 6-8 წუთის შემდეგ, როდესაც ბადრიჯანი ოდნავ გაყავისფრდება და დარბილდება, გადაიტანეთ დანარჩენ ბოსტნეულთან ერთად ჯამში.

  • დაამატეთ 3 სუფრის კოვზი ზეთი ტაფაში და მოშუშეთ ხახვი და დანაყილი ნიორი. შემდეგ დაამატეთ ღვინო და დაელოდეთ სანამ აორთქლდება. შემდეგ დაამატეთ პომიდორი, ქონდარა და 2 სუფრის კოვზი ოხრახუში და დატოვეთ კიდევ 8-12 წუთი ცეცხლზე.

  • ამის შემდეგ დააბრუნეთ ყველა ბოსტნეული ტაფაში და განაგრძეთ მომზადება კიდევ 12 წუთის განმავლობაში. როდესაც ბოსტნეული დარბილდება, გადმოიღეთ ცეცხლიდან და დაამატეთ ოხრახუში და 4 სადილის კოვზი რეჰანი.

  • შეაზავეთ მარილით, პილპილით და ახლად გამოწურული ლიმნის წვენით; დაუმატეთ დარჩენილი რეჰანი.

  • მირთმევის წესი:კერძი შეგიძლიათ მიირთვათ როგორც ცხელი, ასევე ცივი. ძალიან უხდება ფხვიერ ბაგეტის ან ახლად მომზადებულ პასტას.

რეცეპტები, რომლითაც შესაძლოა, დაინტერესდეთ

რატატუი - ბოსტნეულის კერძი ნიცადან
4 ადამიანი 45 წუთზე მეტი მარტივი
ინგრედიენტები
  • 1 კგ მწიფე პომიდორი
  • 2 სხვადასხვა ფერის ბულგარული წიწაკა
  • 1 დიდი ბადრიჯანი
  • 1 სადილის კოვზი მარილი
  • ¾ ჭიქა ზეითუნის ზეთი
  • 1 ძალიან პატარა გოგრა
  • 1 ყაბაყი
  • 2 დიდი ხახვი
  • 3 დიდი კბილი ნიორი
  • 100 მლ მშრალი ღვინო
  • 3-4 ქონდარას ღერო
  • 5 სადილის კოვზი ახალი დაჭრილი ოხრახუში
  • 5 სადილის კოვზი ახალი დაჭრილი რეჰანი
  • ახლად დაფქვილი შავი პილპილი
  • 1 ლიმნის წვენი
მომზადების ეტაპები
  • ნაბიჯი 1

    გარეცხეთ და დაჭერით კუბებად ბადრიჯანი.

  • ნაბიჯი 2

    მოაყარეთ მარილი და დატოვეთ 25 წუთი წვენის გამოსაშვებად.

  • ნაბიჯი 3

    მოაცილეთ პომიდორს კანი, გაჭერით ოთხად და მოაცილეთ თესლები.

  • ნაბიჯი 4

    დაჭერით ხახვი, ყაბაყი, ბულგარული წიწაკა და კვახი კუბებად.

  • ნაბიჯი 5

    გააცხელეთ ზეთი ტაფაში და ჩაყარეთ ყაბაყი და კვახი; მოშუშეთ 4-6 წუთის განმავლობაში, სანამ გაყავისფრდება; ამოიღეთ, დაწურეთ ზედმეტი ზეთისაგან და გადაიტანეთ ჯამში. დაამატეთ 2 სადილის კოვზი ზეითუნის ზეთი ტაფაში და მოშუშეთ ბულგარული წიწაკა 5 წუთის განმავლობაში; შემდეგ ისიც გადაიტანეთ ბოსნტეულის ჯამში.

  • ნაბიჯი 6

    გარეცხეთ და დაწკრიტეთ ბადრიჯანი, მოშუშეთ 3-4 წუთის მანძილზე ცხელ ზეთში, მაგრამ არ დაწვათ. 6-8 წუთის შემდეგ, როდესაც ბადრიჯანი ოდნავ გაყავისფრდება და დარბილდება, გადაიტანეთ დანარჩენ ბოსტნეულთან ერთად ჯამში.

  • ნაბიჯი 7

    დაამატეთ 3 სუფრის კოვზი ზეთი ტაფაში და მოშუშეთ ხახვი და დანაყილი ნიორი. შემდეგ დაამატეთ ღვინო და დაელოდეთ სანამ აორთქლდება. შემდეგ დაამატეთ პომიდორი, ქონდარა და 2 სუფრის კოვზი ოხრახუში და დატოვეთ კიდევ 8-12 წუთი ცეცხლზე.

  • ნაბიჯი 8

    ამის შემდეგ დააბრუნეთ ყველა ბოსტნეული ტაფაში და განაგრძეთ მომზადება კიდევ 12 წუთის განმავლობაში. როდესაც ბოსტნეული დარბილდება, გადმოიღეთ ცეცხლიდან და დაამატეთ ოხრახუში და 4 სადილის კოვზი რეჰანი.

  • ნაბიჯი 9

    შეაზავეთ მარილით, პილპილით და ახლად გამოწურული ლიმნის წვენით; დაუმატეთ დარჩენილი რეჰანი.

  • ნაბიჯი 10

    მირთმევის წესი:კერძი შეგიძლიათ მიირთვათ როგორც ცხელი, ასევე ცივი. ძალიან უხდება ფხვიერ ბაგეტის ან ახლად მომზადებულ პასტას.