იისფერი სტაფილო - არავითარი სხვა ფერი

იასამნისფერი სტაფილო – ტყუილი თუ მართალი

მე-17 საუკუნემდე ყველა სტაფილო იასამნისფერი იყო. სტაფილო იმ შეფერილობით, როგორითაც ჩვენ ვიცნობთ, მხოლოდ მე-16 საუკუნის მიწურულს გამოიყვანეს ჰოლანდიელმა მებაღეებმა. ისინი იასამნისფერი სტაფილოს მუტანტურ ჯიშებს იყენებდნენ და ნაბიჯ-ნაბიჯ მიიღეს სტაფილოს ის ფერი, რომელსაც სიამოვნებით მივირთმევთ დღეს. თეთრი და ყვითელი სტაფილო იასამნისფერი სტაფილოს მოდიფიცირებული ვარიანტები იყო, ისინი არ შეიცავდნენ იასამნისგერ პიგმენტ ანტოციანინს და იშვიათად კულტივირდებოდნენ. Purple-carrot2 სტაფილოსფერი სტაფილო სავარაუდოდ თეთრი და ყვითელი სტაფილოს მოდიფიკაციის შედეგად იქნა მიღებული, ისევე როგორც ველური სტაფილო, რომელიც მკვეთრად განსხვავდება კულტივირებული ჯიშებისაგან. ამჟამინდელი სტაფილოს ველური წინაპრები სავარაუდოდ დღევანდელი ირანისა და ავღანეთის ტერიტორიაზე იყო გავრცელებული, სადაც ველური სტაფილოს მრავალი სახესხვაობა მოიპოვებოდა.

რატომ არის იისფერი სტაფილო შესანიშნავი?

იისფერი სტაფილო უბრალო სიახლე არაა. მისი უნიკალური ფერი შესანიშნავად ასახავს მის ჯანსაღ ფოტოქიმიურ შემადგენლობას. მის შემადგენლობაში შედის არამარტო ვიტამინი A და ბეტა-კაროტინი, რომელიც ასევე საკმაო რაოდენობითაა სტაფილოსფერ ნაირსახეობაში, არამედ იისფერი სტაფილო მდიდარია ანტოციანინით. ანტოციანინი ანტიოქსიდანტია, რომელიც მოცვის შემადგენლობაშია დიდი ოდენობით და აძლევს მას შეფერილობას და სუპერ-საკვების სტატუსს. კვლევებით დასტურდება, რომ ეს ლურჯი და იისფერი პიგმენტი აუმჯობესებს მეხსიერებას, მხედველობას, იცავს გულს იშემიისაგან, მოქმედებს როგორც ანთების საწინააღმდეგო ნაერთი და ამ ყველაფერთან ერთად წონის კონტროლსაც კი ახერხებს.  


რეცეპტები, რომლითაც შესაძლოა, დაინტერესდეთ

წითელი ლობიო ნიგვზით

წითელი ლობიო ნიგვზით

ფართოდ გავრცელებული ქართული კერძი.

3 ადამიანი 30-45 წუთი მარტივი
სიმინდის შეჭამანდი

სიმინდის შეჭამანდი

კერძი უნიკალური არომატით.

4 ადამიანი 30-45 წუთი მარტივი
ბურატა სიმინდით და პესტოთი

ბურატა სიმინდით და პესტოთი

ძალიან გემრიელი და მარტივი რეცეპტი

2 ადამიანი 15-30 წუთი მარტივი
კომბოსტოს სალათი

კომბოსტოს სალათი

კომბოსტოს სალათის რეცეპტი.

4 ადამიანი 30-45 წუთი მარტივი
იისფერი სტაფილო - არავითარი სხვა ფერი

იასამნისფერი სტაფილო – ტყუილი თუ მართალი

მე-17 საუკუნემდე ყველა სტაფილო იასამნისფერი იყო. სტაფილო იმ შეფერილობით, როგორითაც ჩვენ ვიცნობთ, მხოლოდ მე-16 საუკუნის მიწურულს გამოიყვანეს ჰოლანდიელმა მებაღეებმა. ისინი იასამნისფერი სტაფილოს მუტანტურ ჯიშებს იყენებდნენ და ნაბიჯ-ნაბიჯ მიიღეს სტაფილოს ის ფერი, რომელსაც სიამოვნებით მივირთმევთ დღეს. თეთრი და ყვითელი სტაფილო იასამნისფერი სტაფილოს მოდიფიცირებული ვარიანტები იყო, ისინი არ შეიცავდნენ იასამნისგერ პიგმენტ ანტოციანინს და იშვიათად კულტივირდებოდნენ. Purple-carrot2 სტაფილოსფერი სტაფილო სავარაუდოდ თეთრი და ყვითელი სტაფილოს მოდიფიკაციის შედეგად იქნა მიღებული, ისევე როგორც ველური სტაფილო, რომელიც მკვეთრად განსხვავდება კულტივირებული ჯიშებისაგან. ამჟამინდელი სტაფილოს ველური წინაპრები სავარაუდოდ დღევანდელი ირანისა და ავღანეთის ტერიტორიაზე იყო გავრცელებული, სადაც ველური სტაფილოს მრავალი სახესხვაობა მოიპოვებოდა.

რატომ არის იისფერი სტაფილო შესანიშნავი?

იისფერი სტაფილო უბრალო სიახლე არაა. მისი უნიკალური ფერი შესანიშნავად ასახავს მის ჯანსაღ ფოტოქიმიურ შემადგენლობას. მის შემადგენლობაში შედის არამარტო ვიტამინი A და ბეტა-კაროტინი, რომელიც ასევე საკმაო რაოდენობითაა სტაფილოსფერ ნაირსახეობაში, არამედ იისფერი სტაფილო მდიდარია ანტოციანინით. ანტოციანინი ანტიოქსიდანტია, რომელიც მოცვის შემადგენლობაშია დიდი ოდენობით და აძლევს მას შეფერილობას და სუპერ-საკვების სტატუსს. კვლევებით დასტურდება, რომ ეს ლურჯი და იისფერი პიგმენტი აუმჯობესებს მეხსიერებას, მხედველობას, იცავს გულს იშემიისაგან, მოქმედებს როგორც ანთების საწინააღმდეგო ნაერთი და ამ ყველაფერთან ერთად წონის კონტროლსაც კი ახერხებს.