გვერდი ინახავს ინფორმაციას მომხმარებელზე. საიტის გამოყენებით თქვენ ეთანხმებით მის პირობებს.

დეტალურად

იისფერი სტაფილო - არავითარი სხვა ფერი

იასამნისფერი სტაფილო – ტყუილი თუ მართალი

მე-17 საუკუნემდე ყველა სტაფილო იასამნისფერი იყო. სტაფილო იმ შეფერილობით, როგორითაც ჩვენ ვიცნობთ, მხოლოდ მე-16 საუკუნის მიწურულს გამოიყვანეს ჰოლანდიელმა მებაღეებმა. ისინი იასამნისფერი სტაფილოს მუტანტურ ჯიშებს იყენებდნენ და ნაბიჯ-ნაბიჯ მიიღეს სტაფილოს ის ფერი, რომელსაც სიამოვნებით მივირთმევთ დღეს. თეთრი და ყვითელი სტაფილო იასამნისფერი სტაფილოს მოდიფიცირებული ვარიანტები იყო, ისინი არ შეიცავდნენ იასამნისგერ პიგმენტ ანტოციანინს და იშვიათად კულტივირდებოდნენ. Purple-carrot2 სტაფილოსფერი სტაფილო სავარაუდოდ თეთრი და ყვითელი სტაფილოს მოდიფიკაციის შედეგად იქნა მიღებული, ისევე როგორც ველური სტაფილო, რომელიც მკვეთრად განსხვავდება კულტივირებული ჯიშებისაგან. ამჟამინდელი სტაფილოს ველური წინაპრები სავარაუდოდ დღევანდელი ირანისა და ავღანეთის ტერიტორიაზე იყო გავრცელებული, სადაც ველური სტაფილოს მრავალი სახესხვაობა მოიპოვებოდა.

რატომ არის იისფერი სტაფილო შესანიშნავი?

იისფერი სტაფილო უბრალო სიახლე არაა. მისი უნიკალური ფერი შესანიშნავად ასახავს მის ჯანსაღ ფოტოქიმიურ შემადგენლობას. მის შემადგენლობაში შედის არამარტო ვიტამინი A და ბეტა-კაროტინი, რომელიც ასევე საკმაო რაოდენობითაა სტაფილოსფერ ნაირსახეობაში, არამედ იისფერი სტაფილო მდიდარია ანტოციანინით. ანტოციანინი ანტიოქსიდანტია, რომელიც მოცვის შემადგენლობაშია დიდი ოდენობით და აძლევს მას შეფერილობას და სუპერ-საკვების სტატუსს. კვლევებით დასტურდება, რომ ეს ლურჯი და იისფერი პიგმენტი აუმჯობესებს მეხსიერებას, მხედველობას, იცავს გულს იშემიისაგან, მოქმედებს როგორც ანთების საწინააღმდეგო ნაერთი და ამ ყველაფერთან ერთად წონის კონტროლსაც კი ახერხებს.  


რეცეპტები, რომლითაც შესაძლოა, დაინტერესდეთ

მწვანე ლობიო ნიგვზით
მწვანე ლობიო ნიგვზით

მოამზადეთ მარტივი კერძი მწვანე ლობიოსგან.

4 ადამიანი 30-45 წუთი საშუალო სირთულის
ლაზანია - ხორცითა და ბოსტნეულით
ლაზანია - ხორცითა და ბოსტნეულით

ერთ-ერთი ყველაზე ცნობილი კერძი იტალიური სამზარეულოდან.

4 ადამიანი 45 წუთზე მეტი რთული
ორიგინალური მითბოლები (ხორცის ბურთები) კიტრის მწნილით
ორიგინალური მითბოლები (ხორცის ბურთები) კიტრის მწნილით

კლასიკური მითბოლები ახალი გზით შეგიძლიათ მიაწოდოთ!

2 ადამიანი 30-45 წუთი რთული
დამარინადებული ორაგული
დამარინადებული ორაგული

დამარინადებული ორაგული საუცხოო გემოთი.

3 ადამიანი 45 წუთზე მეტი საშუალო სირთულის
იისფერი სტაფილო - არავითარი სხვა ფერი

იასამნისფერი სტაფილო – ტყუილი თუ მართალი

მე-17 საუკუნემდე ყველა სტაფილო იასამნისფერი იყო. სტაფილო იმ შეფერილობით, როგორითაც ჩვენ ვიცნობთ, მხოლოდ მე-16 საუკუნის მიწურულს გამოიყვანეს ჰოლანდიელმა მებაღეებმა. ისინი იასამნისფერი სტაფილოს მუტანტურ ჯიშებს იყენებდნენ და ნაბიჯ-ნაბიჯ მიიღეს სტაფილოს ის ფერი, რომელსაც სიამოვნებით მივირთმევთ დღეს. თეთრი და ყვითელი სტაფილო იასამნისფერი სტაფილოს მოდიფიცირებული ვარიანტები იყო, ისინი არ შეიცავდნენ იასამნისგერ პიგმენტ ანტოციანინს და იშვიათად კულტივირდებოდნენ. Purple-carrot2 სტაფილოსფერი სტაფილო სავარაუდოდ თეთრი და ყვითელი სტაფილოს მოდიფიკაციის შედეგად იქნა მიღებული, ისევე როგორც ველური სტაფილო, რომელიც მკვეთრად განსხვავდება კულტივირებული ჯიშებისაგან. ამჟამინდელი სტაფილოს ველური წინაპრები სავარაუდოდ დღევანდელი ირანისა და ავღანეთის ტერიტორიაზე იყო გავრცელებული, სადაც ველური სტაფილოს მრავალი სახესხვაობა მოიპოვებოდა.

რატომ არის იისფერი სტაფილო შესანიშნავი?

იისფერი სტაფილო უბრალო სიახლე არაა. მისი უნიკალური ფერი შესანიშნავად ასახავს მის ჯანსაღ ფოტოქიმიურ შემადგენლობას. მის შემადგენლობაში შედის არამარტო ვიტამინი A და ბეტა-კაროტინი, რომელიც ასევე საკმაო რაოდენობითაა სტაფილოსფერ ნაირსახეობაში, არამედ იისფერი სტაფილო მდიდარია ანტოციანინით. ანტოციანინი ანტიოქსიდანტია, რომელიც მოცვის შემადგენლობაშია დიდი ოდენობით და აძლევს მას შეფერილობას და სუპერ-საკვების სტატუსს. კვლევებით დასტურდება, რომ ეს ლურჯი და იისფერი პიგმენტი აუმჯობესებს მეხსიერებას, მხედველობას, იცავს გულს იშემიისაგან, მოქმედებს როგორც ანთების საწინააღმდეგო ნაერთი და ამ ყველაფერთან ერთად წონის კონტროლსაც კი ახერხებს.  

Ecommerce Modal Title
Ecommerce Modal Description