გვერდი ინახავს ინფორმაციას მომხმარებელზე. საიტის გამოყენებით თქვენ ეთანხმებით მის პირობებს.

დეტალურად

იცით, თუ როგორ შეუნარჩუნოთ თქვენს კერძს ფერი?

ბოსტნეულის დამუშავებისას მრავალი ქიმიური და ფიზიკური პროცესი მიმდინარეობს. ბოსტნეულის ფერი სხვადასხვაგვარად იცვლება ტემპერატურის ცვლილებასთან ერთად. იმისათვის, რომ ხელი შევუშალოთ ისეთი სახის ცვლილებებს, რომლებიც მიმზიდველობას უკარგავს ჩვენს კერძებს, უნდა ვიცოდეთ, თუ რა ტიპის რეაქციები მიმდინარეობს.

Green vegetables like broccoli, spinach, sorrel, brussels and sprouts owe their own colour to chlorophylls.
 

თეთრი ბოსტნეული

კარტოფილი, ყვავილოვანი კომბოსტო, ხახვი, თეთრი კომბოსტო და ყაბაყი შეიცავენ ფლავონოიდებს. მჟავე გარემოში ისინი ინარჩუნებენ ფერს, მაგრამ ტუტე გარემოში ყვითლდებიან. ამიტომ, თავიდან რომ ავიცილოთ ბოსტნეულის გაყვითლება, დაუმატეთ ცოტაოდენი ლიმონის წვენი დუღილის დროს. ასევე კარგია, თუ თავზე დაახურავთ თავსახურს და დაიმახსოვრეთ - არ ხარშოთ დიდხანს თეთრი ბოსტნეული, ვინაიდან შეიძლება განაცრისფრდეს.

წითელი ბოსტნეული

ჭარხალი, წითელი კომბოსტო და წითელი ხახვი ანტოციანს შეიცავს. წითელი ფერი ორივე, მჟავე და ტუტე გარემოსადმი მგრძნობიარეა. ამიტომ უკეთესია, მოამზადოთ ჭარხალი ოდნავ მჟავე გარემოში, როგორიცაა ლიმონის წვენი ან გახეხილი ვაშლი. თუმცა არ დაგვავიწყდეს, რომ მჟავე გარემო ახანგრძლივებს მომზადების პროცესს, ამიტომ მხოლოდ მცირე რაოდენობა დაამატეთ მომზადების პროცესში, დანარჩენი კი - მომზადების დასრულების შემდეგ. ბოსტნეული სწრაფად მზადდება მცირეოდენ წყალში და თუ შესაძლებელია - არ მოაცილოთ კანი. ასეთი ტიპის ბოსტნეულის მოსამზადებლად საუკეთესო საშუალება მოწალვაა.

 

მწვანე ბოსტნეული

ისეთი ბოსტნეული, როგორიცაა ბროკოლი, ისპანახი, მჟაუნა და ბრიუსელის კომბოსტო ქლოროფილს შეიცავს. ეს პიგმენტი უფერულდება სინათლისა და მაღალი ტემპერატურის ზემოქმედების შედეგად, თუმცა ის არ იხსნება წყალში.
 
White vegetables like potatoes, cauliflower, onion, white cabbage contains colours from flavanoids groups.
გახანგრძლივებული მომზადების პროცესი ასევე აუფერულებს ამ ტიპის ბოსტნეულს. იმისათვის, რომ შეუნარჩუნოთ წვნიანის მწვანე ფერი, არ დაახუროთ თავზე მომზადების პროცესში, რათა მათ შემადგენლობაში არსებული ორგანული მჟავები აორთქლდეს. მწვანე ბოსტნეულის მომზადების ყველაზე ეფექტური პროცესი მათი მოწალვაა.

ნარინჯისფერი ბოსტნეული

სტაფილო, სიმინდი, პომიდორი, წიწაკა და გოგრა კაროტინოიდებს შეიცას. ეს ფერი სტაბილურობით გამოირჩევა და გარემო, როგორც მჟავე, ასევე ტუტე, უმნიშვნელო გავლენას ახდენს მათზე; თუმცა, ზედმეტმა მომზადებამ შეიძლება გააუფერულოს მათი მკვეთრი ფერი.


რეცეპტები, რომლითაც შესაძლოა, დაინტერესდეთ

ოქროსფერი ბლინები სიმინდით, ლორით და სატაცურით
ოქროსფერი ბლინები სიმინდით, ლორით და სატაცურით

უგემრიელესი კერძი, რომელიც გაახარებს თქვენს ახლობლებს

2 ადამიანი 30-45 წუთი საშუალო სირთულის
სალათი ქილაში
სალათი ქილაში

იდეალური სალათი პიკნიკისათვის

2 ადამიანი 30-45 წუთი მარტივი
კრევეტები ბოსტნეულით
კრევეტები ბოსტნეულით

კრევეტების მომზადების იაპონური რეცეპტი.

3 ადამიანი 45 წუთზე მეტი რთული
ბარდის კერძი ახალი კამით
ბარდის კერძი ახალი კამით

ტრადიციული გემრიელი კერძი

2 ადამიანი 30-45 წუთი მარტივი
იცით, თუ როგორ შეუნარჩუნოთ თქვენს კერძს ფერი?

ბოსტნეულის დამუშავებისას მრავალი ქიმიური და ფიზიკური პროცესი მიმდინარეობს. ბოსტნეულის ფერი სხვადასხვაგვარად იცვლება ტემპერატურის ცვლილებასთან ერთად. იმისათვის, რომ ხელი შევუშალოთ ისეთი სახის ცვლილებებს, რომლებიც მიმზიდველობას უკარგავს ჩვენს კერძებს, უნდა ვიცოდეთ, თუ რა ტიპის რეაქციები მიმდინარეობს.

Green vegetables like broccoli, spinach, sorrel, brussels and sprouts owe their own colour to chlorophylls.
 

თეთრი ბოსტნეული

კარტოფილი, ყვავილოვანი კომბოსტო, ხახვი, თეთრი კომბოსტო და ყაბაყი შეიცავენ ფლავონოიდებს. მჟავე გარემოში ისინი ინარჩუნებენ ფერს, მაგრამ ტუტე გარემოში ყვითლდებიან. ამიტომ, თავიდან რომ ავიცილოთ ბოსტნეულის გაყვითლება, დაუმატეთ ცოტაოდენი ლიმონის წვენი დუღილის დროს. ასევე კარგია, თუ თავზე დაახურავთ თავსახურს და დაიმახსოვრეთ - არ ხარშოთ დიდხანს თეთრი ბოსტნეული, ვინაიდან შეიძლება განაცრისფრდეს.

წითელი ბოსტნეული

ჭარხალი, წითელი კომბოსტო და წითელი ხახვი ანტოციანს შეიცავს. წითელი ფერი ორივე, მჟავე და ტუტე გარემოსადმი მგრძნობიარეა. ამიტომ უკეთესია, მოამზადოთ ჭარხალი ოდნავ მჟავე გარემოში, როგორიცაა ლიმონის წვენი ან გახეხილი ვაშლი. თუმცა არ დაგვავიწყდეს, რომ მჟავე გარემო ახანგრძლივებს მომზადების პროცესს, ამიტომ მხოლოდ მცირე რაოდენობა დაამატეთ მომზადების პროცესში, დანარჩენი კი - მომზადების დასრულების შემდეგ. ბოსტნეული სწრაფად მზადდება მცირეოდენ წყალში და თუ შესაძლებელია - არ მოაცილოთ კანი. ასეთი ტიპის ბოსტნეულის მოსამზადებლად საუკეთესო საშუალება მოწალვაა.

 

მწვანე ბოსტნეული

ისეთი ბოსტნეული, როგორიცაა ბროკოლი, ისპანახი, მჟაუნა და ბრიუსელის კომბოსტო ქლოროფილს შეიცავს. ეს პიგმენტი უფერულდება სინათლისა და მაღალი ტემპერატურის ზემოქმედების შედეგად, თუმცა ის არ იხსნება წყალში.
 
White vegetables like potatoes, cauliflower, onion, white cabbage contains colours from flavanoids groups.
გახანგრძლივებული მომზადების პროცესი ასევე აუფერულებს ამ ტიპის ბოსტნეულს. იმისათვის, რომ შეუნარჩუნოთ წვნიანის მწვანე ფერი, არ დაახუროთ თავზე მომზადების პროცესში, რათა მათ შემადგენლობაში არსებული ორგანული მჟავები აორთქლდეს. მწვანე ბოსტნეულის მომზადების ყველაზე ეფექტური პროცესი მათი მოწალვაა.

ნარინჯისფერი ბოსტნეული

სტაფილო, სიმინდი, პომიდორი, წიწაკა და გოგრა კაროტინოიდებს შეიცას. ეს ფერი სტაბილურობით გამოირჩევა და გარემო, როგორც მჟავე, ასევე ტუტე, უმნიშვნელო გავლენას ახდენს მათზე; თუმცა, ზედმეტმა მომზადებამ შეიძლება გააუფერულოს მათი მკვეთრი ფერი.

Ecommerce Modal Title
Ecommerce Modal Description