მწვანე ბარდა - მეფე

სამეფო ბოსტნეული

"ბაღის" მწვანე ბარდა ადრეული თანამედროვე ევროპის ძვირფასი ინოვაცია იყო (მე-15 საუკუნის ბოლოდან მე-18 საუკუნის ბოლომდე). ინგლისში მე-17 საუკუნიდან განასხვავებენ მინდვრისა და ბაღის ბარდას. შაქრის ბარდა, რომელსაც ფრანგებმა მალევე უწოდეს mange-tout და რომელსაც მთლიანი პარკების სახით მიირთმევდნენ, ფრანგულ ბაზარზე  საფრანგეთის ელჩმა შეიტანა ჰოლანდიიდან ჰენრი IV-ის პერიოდში. 1660 წლის იანვარში, როგორც დიდი მოვლენა, მწვანე ბარდა გენუადან კალათით წარუდგინეს ლუის XIV-ს; მეფეს და დედოფალს ასევე წარუდგინეს ბარდის სხვადასხვა კერძი. ის მაშინვე გადაიტანეს მიწაში, შუშის ქვეშ, რათა სიცივისაგან დაცული ყოფილიყო. როგორც მიხვდით, ბარდა ძვირფას დელიკატესად ითვლებოდა. Green peas თანამედროვე ბარდა მე-19 საუკუნის ბოლოს გახდა ცნობილი.


რეცეპტები, რომლითაც შესაძლოა, დაინტერესდეთ

წითელი ლობიო ნიგვზით
წითელი ლობიო ნიგვზით

ფართოდ გავრცელებული ქართული კერძი.

3 ადამიანი 30-45 წუთი მარტივი
მწვანე ლობიო კვერცხით
მწვანე ლობიო კვერცხით

უგემრიელესი, იოლად მოსამზადებელი საზაფხულო კერძი.

3 ადამიანი 45 წუთზე მეტი მარტივი
რატატუი - ბოსტნეულის კერძი ნიცადან
რატატუი - ბოსტნეულის კერძი ნიცადან

მსოფლიოში კარგად ცნობილი ბოსტნეულის კერძი ნიცადან.

4 ადამიანი 45 წუთზე მეტი მარტივი
ხაჭაპური
ხაჭაპური

ქართული სამზარეულოს მარგალიტი.

1 ადამიანი 45 წუთზე მეტი მარტივი
მწვანე ბარდა - მეფე

სამეფო ბოსტნეული

"ბაღის" მწვანე ბარდა ადრეული თანამედროვე ევროპის ძვირფასი ინოვაცია იყო (მე-15 საუკუნის ბოლოდან მე-18 საუკუნის ბოლომდე). ინგლისში მე-17 საუკუნიდან განასხვავებენ მინდვრისა და ბაღის ბარდას. შაქრის ბარდა, რომელსაც ფრანგებმა მალევე უწოდეს mange-tout და რომელსაც მთლიანი პარკების სახით მიირთმევდნენ, ფრანგულ ბაზარზე  საფრანგეთის ელჩმა შეიტანა ჰოლანდიიდან ჰენრი IV-ის პერიოდში. 1660 წლის იანვარში, როგორც დიდი მოვლენა, მწვანე ბარდა გენუადან კალათით წარუდგინეს ლუის XIV-ს; მეფეს და დედოფალს ასევე წარუდგინეს ბარდის სხვადასხვა კერძი. ის მაშინვე გადაიტანეს მიწაში, შუშის ქვეშ, რათა სიცივისაგან დაცული ყოფილიყო. როგორც მიხვდით, ბარდა ძვირფას დელიკატესად ითვლებოდა. Green peas თანამედროვე ბარდა მე-19 საუკუნის ბოლოს გახდა ცნობილი.