ზამთრის დიეტა

მიუხედავად იმისა, რომ კალორიებისადმი ჩვენი მოთხოვნა ზაფხულისა და ზამთრის მიხედვით დიდად არ განსხვავდება, მაინც საჭიროა მენიუში ცვლილებების შეტანა.

მეტი ენერგია

ჩვენს სხეულს სჭირდება საკვებით მიღებული ენერგიის მეტი დოზა სითბოს ბალანსირებისათვის. სწორედ ამიტომ გვინდა ხოლმე უფრო ნოყიერი და კალორიული საკვების მიღება.
 always take less than 1000 calories in your winter diet plan

სასარგებლო მინიშნებები – მაგ. რა ვჭამოთ და რას ვერიდოთ?

  • მარცვლეული, ნაკლებ ცხიმიანი ხორცი, ღვიძლი კარგი რესურსია რკინისა და B, E ვიტამინებისათვის, რისი უკმარისობაც დაღლილობას იწვევს.
  • დღის განმავლობაში ჭამის სიხშირე გადამწყვეტია, დღეში 4–ჯერ აბსოლუტური მინიმუმი. ყოველ 3 საათში ჭამა დაარეგულირებს სითბოს ბალანსს ჩვენს სხეულში.
  • რიგიანი საუზმე ხელს უშლის გაციებას. ჩვენი სხეული კალორიებს უფრო სწრაფად წვავს დილით და ამის გამო არ იმატებს ცხიმის ფენას; გარდა ამისა, ორგანიზმი უკეთ ინელებს საკვებს.
  • ბოსტნეული და ხილი: პომიდორი, წიწაკა, ბროკოლი, კომბოსტო, სალათის ფოთლები, ნიახური, ფორთოხალი, გრეიფფრუტი, ნესვი, კივი – ეს ხილი შეიცავს A, C და E ვიტამინებს (გვეხმარება საკვებისგან მიღებული ენერგიის ხარჯვაში და ასტიმულირებს იმუნურ სისტემას). უნდა ვეცადოთ ისინი ყოველი ჭამის დროს მივიღოთ.
  • რძის პროდუქტები, შინაური ფრინველის ხორცი, თევზი, ხბოს ხორცი, ლობიო, მარცვლეული, კომბოსტო, თხილი B ჯგუფის ვიტამინების წყაროა, რაც მნიშვნელოვანია იმუნური სისტემისთვის და განსაკუთრებული დატვირთვა აქვს თავისი ანტიდეპრესანტული თვისებების გამო
  • ხორცი, პარკოსანი მცენარები ოსპის ჩათვლით, შვრია ჩვენს ორგანიზმს აწვდის საჭირო რაოდენობით რკინას, გვიცავს ანემიისგან და იმუნიტეტის დაქვეითებისგან.
  • მარცვლეული და ხორბლის პური, შვრია და ყველა ის, რაც ბოჭკოს შეიცავს ანაყრებს ჩვენს ორგანიზმს და ამავე დროს ენერგიის კარგი წყაროა, რის 50%–საც ზამთარში ნახშირწყლებისაგან ვიღებთ
  • თევზი, შინაური ფრინველის ხორცი, კვერცხი, ბროკოლი, ხორბლეული, ბარდა ჩვენს სხეულს ამდიდრებს ქრომით, და აქვეითებს ტკბილეულის მოთხოვნას.
  • პარკოსანი მცენარეები, სოიო, სელის თესლი, მზესუმზირა, ხორბლის პროდუქტები, თევზი, თხილი, ბროკოლი აჩქარებს მონელებას, რადგან ისინი ცხიმს შეიცავენ.
  • რძე და რძის პროდუქტები, შვრია, პარკოსანი მცენარეები, სოიო, თევზი (ფხიანი) გვანაყრებს, რადგან ისინი მდიდარია კალციუმით
  • თეთრი პურის, ნამცხვრების და ფუნთუშეულობის მოხმარების შემცირება თავიდან აგვარიდებს შაქრის უსარგებლო რაოდენობას ჩვენს ორგანიზმში.
 Always take 4 glass of water in winter dites

ჭამეთ და არ მოიმატოთ წონაში...

ყველაზე მნიშვნელოვანია, რომ დიეტა კარგად დაბალანსებული იყოს. ასეთ შემთხვევაში, მისი მეშვეობით მიიღებთ მეტ ენერგიას, ამაღლდება თქვენი იმუნიტეტი და ამასთან არ მოიმატებთ წონაში.
სავარაუდოდ, თქვენი სხეული თავად მიგანიშნებთ, რა უნდა გააკეთოთ, რომ გააძლიეროთ იმუნური სისტემა, თავიდან აირიდოთ ინფექცია და არ დაგიგროვდეთ ცხიმის უსარგებლო ფენები.

მენიუ

საუზმე: 2 ნაჭერი პური, ნაღების ყველი, თოხლოდ მოხარშული კვერცხი, პომიდვრის სალათი, ჩაი ჟოლოს წვენით
ლანჩი: 2 ხორბლის ფუნთუშა ლორით და ინდაურის ხორცით, ახალი ფორთოხლის წვენი.
სადილი: ორთქლზე მოხარშული ქათმის მკერდი, ბროკოლი, მოხარშული კარტოფილი, მინერალური წყალი ლიმნით
შუადღე: ხილის სალათი ბანანით, ვაშლი, ფორთოხალი, კივი
ვახშამი: მოხარშული ლობიო, შვრიის ფუნთუშა, პასტა სკუმბრიით, ლიმონის ჩაი

რეცეპტები, რომლითაც შესაძლოა, დაინტერესდეთ

ბურატა სიმინდით და პესტოთი

ბურატა სიმინდით და პესტოთი

ძალიან გემრიელი და მარტივი რეცეპტი

2 ადამიანი 15-30 წუთი მარტივი
დამარინადებული ორაგული

დამარინადებული ორაგული

დამარინადებული ორაგული საუცხოო გემოთი.

3 ადამიანი 45 წუთზე მეტი საშუალო სირთულის
ვანტონი – ჩინური პელმენი

ვანტონი – ჩინური პელმენი

პოპულარული ჩინური კერძი.

4 ადამიანი 45 წუთზე მეტი საშუალო სირთულის
ვალდორფის სალათი - ასტორია

ვალდორფის სალათი - ასტორია

სალათი, სასტუმრო ვალდორფ-ასტორიას შეფ-მზარეულისგან.

4 ადამიანი 30-45 წუთი მარტივი
ზამთრის დიეტა

მიუხედავად იმისა, რომ კალორიებისადმი ჩვენი მოთხოვნა ზაფხულისა და ზამთრის მიხედვით დიდად არ განსხვავდება, მაინც საჭიროა მენიუში ცვლილებების შეტანა.

მეტი ენერგია

ჩვენს სხეულს სჭირდება საკვებით მიღებული ენერგიის მეტი დოზა სითბოს ბალანსირებისათვის. სწორედ ამიტომ გვინდა ხოლმე უფრო ნოყიერი და კალორიული საკვების მიღება.
 always take less than 1000 calories in your winter diet plan

სასარგებლო მინიშნებები – მაგ. რა ვჭამოთ და რას ვერიდოთ?

  • მარცვლეული, ნაკლებ ცხიმიანი ხორცი, ღვიძლი კარგი რესურსია რკინისა და B, E ვიტამინებისათვის, რისი უკმარისობაც დაღლილობას იწვევს.
  • დღის განმავლობაში ჭამის სიხშირე გადამწყვეტია, დღეში 4–ჯერ აბსოლუტური მინიმუმი. ყოველ 3 საათში ჭამა დაარეგულირებს სითბოს ბალანსს ჩვენს სხეულში.
  • რიგიანი საუზმე ხელს უშლის გაციებას. ჩვენი სხეული კალორიებს უფრო სწრაფად წვავს დილით და ამის გამო არ იმატებს ცხიმის ფენას; გარდა ამისა, ორგანიზმი უკეთ ინელებს საკვებს.
  • ბოსტნეული და ხილი: პომიდორი, წიწაკა, ბროკოლი, კომბოსტო, სალათის ფოთლები, ნიახური, ფორთოხალი, გრეიფფრუტი, ნესვი, კივი – ეს ხილი შეიცავს A, C და E ვიტამინებს (გვეხმარება საკვებისგან მიღებული ენერგიის ხარჯვაში და ასტიმულირებს იმუნურ სისტემას). უნდა ვეცადოთ ისინი ყოველი ჭამის დროს მივიღოთ.
  • რძის პროდუქტები, შინაური ფრინველის ხორცი, თევზი, ხბოს ხორცი, ლობიო, მარცვლეული, კომბოსტო, თხილი B ჯგუფის ვიტამინების წყაროა, რაც მნიშვნელოვანია იმუნური სისტემისთვის და განსაკუთრებული დატვირთვა აქვს თავისი ანტიდეპრესანტული თვისებების გამო
  • ხორცი, პარკოსანი მცენარები ოსპის ჩათვლით, შვრია ჩვენს ორგანიზმს აწვდის საჭირო რაოდენობით რკინას, გვიცავს ანემიისგან და იმუნიტეტის დაქვეითებისგან.
  • მარცვლეული და ხორბლის პური, შვრია და ყველა ის, რაც ბოჭკოს შეიცავს ანაყრებს ჩვენს ორგანიზმს და ამავე დროს ენერგიის კარგი წყაროა, რის 50%–საც ზამთარში ნახშირწყლებისაგან ვიღებთ
  • თევზი, შინაური ფრინველის ხორცი, კვერცხი, ბროკოლი, ხორბლეული, ბარდა ჩვენს სხეულს ამდიდრებს ქრომით, და აქვეითებს ტკბილეულის მოთხოვნას.
  • პარკოსანი მცენარეები, სოიო, სელის თესლი, მზესუმზირა, ხორბლის პროდუქტები, თევზი, თხილი, ბროკოლი აჩქარებს მონელებას, რადგან ისინი ცხიმს შეიცავენ.
  • რძე და რძის პროდუქტები, შვრია, პარკოსანი მცენარეები, სოიო, თევზი (ფხიანი) გვანაყრებს, რადგან ისინი მდიდარია კალციუმით
  • თეთრი პურის, ნამცხვრების და ფუნთუშეულობის მოხმარების შემცირება თავიდან აგვარიდებს შაქრის უსარგებლო რაოდენობას ჩვენს ორგანიზმში.
 Always take 4 glass of water in winter dites

ჭამეთ და არ მოიმატოთ წონაში...

ყველაზე მნიშვნელოვანია, რომ დიეტა კარგად დაბალანსებული იყოს. ასეთ შემთხვევაში, მისი მეშვეობით მიიღებთ მეტ ენერგიას, ამაღლდება თქვენი იმუნიტეტი და ამასთან არ მოიმატებთ წონაში.
სავარაუდოდ, თქვენი სხეული თავად მიგანიშნებთ, რა უნდა გააკეთოთ, რომ გააძლიეროთ იმუნური სისტემა, თავიდან აირიდოთ ინფექცია და არ დაგიგროვდეთ ცხიმის უსარგებლო ფენები.

მენიუ

საუზმე: 2 ნაჭერი პური, ნაღების ყველი, თოხლოდ მოხარშული კვერცხი, პომიდვრის სალათი, ჩაი ჟოლოს წვენით
ლანჩი: 2 ხორბლის ფუნთუშა ლორით და ინდაურის ხორცით, ახალი ფორთოხლის წვენი.
სადილი: ორთქლზე მოხარშული ქათმის მკერდი, ბროკოლი, მოხარშული კარტოფილი, მინერალური წყალი ლიმნით
შუადღე: ხილის სალათი ბანანით, ვაშლი, ფორთოხალი, კივი
ვახშამი: მოხარშული ლობიო, შვრიის ფუნთუშა, პასტა სკუმბრიით, ლიმონის ჩაი