რომანესკომ საერთაშორისო ბაზარს მხოლოდ 1990 წელს მიაღწია. მანამდე ის რომის მიმდებარედ მოჰყავდათ, სადაც ჰოლანდიელმა მებაღეებმა აღმოაჩინეს და სრულყვეს. დღეისათვის ეს ბოსტნეული ამრავალფეროვნებს როგორც ცხელ ბოსტნეულის კერძებსა და გრილზე მომზადებულ სენდვიჩებს, ასევე ცოცხალი ბოსტნეულის სალათებს.
თუმცა ალტერნატიული თეორიაც არსებობს, რომ რომანესკო არც მეტი, არც ნაკლები... ამოდან ჩამოვარდა (ამოუცნობი მფრინავი ობიექტი)!
ამის დამამტკიცებელი სარწმუნო ინფორმაცია არ არსებობს.