სიმინდი - გლუტენისგან თავისუფალი ბოსტნეული

16.10.2014

ინდიელების ოქრო, როგორც ამას ზოგიერთი უწოდებს სიმინდს, ძირითადად მდიდარია B ვიტამინით ისევე, როგორც ვიტამინებით A, D, E, K და ფოლიუმის მჟავით. იგი ასევე შეიცავს ადამიანის ორგანიზმისთვის სასარგებლო ისეთ ნივთიერებებსა და მინერალებს, როგორიცაა ფოსფორი, კალიუმი, კალციუმი, მაგნიუმი და სელენიუმი; ასევე შეიცავს მცირე რაოდენობით კობალტს, იოდს და ბრომს.

სიმინდი - ძლიერი ანტიოქსიდანტი

სელენიუმი და E ვიტამინი ამცირებს სიმსივნის განვითარების რისკს. სელენიუმი ფერმენტების შემადგენელი ნაწილია, რომელიც იცავს უჯრედის მემბრანას და სისხლის წითელ უჯრედებს თავისუფალი რადიკალების გამანადგურებელი ეფექტისგან. ეს ხელს უშლის სიმსივნურ ცვლილებებს ქსოვილებსა და ორგანოებში. ამასთან, სელენიუმი მნიშვნელოვან როლს ასრულებს იმუნური სისტემის გაძლიერებაში. როდესაც ამ ელემენტის ოპტიმალური დოზით მიღება ხდება, ორგანიზმში იზრდება სისხლის თეთრი უჯრედების გამომუშავება. გარდა ამისა, სიმინდის კიდევ ერთი ძვირფასი ინგრედიენტია ლუტეინი - ყვითელი პიგმენტი კაროტინოიდების ჯგუფიდან - რომელიც იცავს თვალის ხალს დეგენერირებისგან და გააჩნია ანტიოქსიდანტური თვისებები.

Corn for a healthy heartსიმინდი ჯანმრთელი გულისთვის

კალიუმის შემცველი სიმინდი აუმჯობესებს გულის მდგომარეობას. კვლევებით დადგენილია, რომ ადამიანებს, რომელთა საკვები დიდი ოდენობით შეიცავს ამ ნივთიერებას გაცილებით დაბალი სისხლის წნევა და უკეთესი გულისცემის რიტმი აქვთ. უფრო მეტიც, სიმინდის მოხმარება ამცირებს ქოლესტერინის დონეს. ბოჭკო, რომელსაც სიმინდი შეიცავს, იკრავს ქოლესტერინს და აადვილებს ამ საზიანო ცხიმის გამოყოფას ორგანიზმიდან.

გლუტენისაგან თავისუფალი

ბევრი ადამიანისთვის არ არის ცნობილი, რომ სიმინდი უსაფრთხოა მათთვის, ვინც გლუტენისაგან თავისუფალ დიეტაზე იმყოფება. ისეთი პროდუქტები, როგორიცაა ფქვილი, შვრიის ცეხვილი, ბურღულეულის ფანტელები და ზეთი შესაძლოა შეიცვალოს სიმინდისგან დამზადებული პროდუქტებით.

აგრეთვე წაიკითხეთ

მეტი საიტზე